Volleybal blokkeren (6 belangrijke stappen) - VolleyGuide (2023)

Blokkeren is, net als elk ander aspect, essentieel om een ​​goede volleybalspeler te zijn. Blokkers en blokkades vormen de eerste verdedigingslinie voor je team. Eerlijk gezegd maakt het niet uit hoe lang je bent of hoe hoog je springt - je kunt nog steeds een effectieve blokker worden door de dingen te doen die in dit artikel worden genoemd. Blijf lezen voor mijn beste tips om een ​​goede blocker te worden.

Hoe volleybal te blokkeren: inhoudsopgave

 • Wat is blok in volleybal
 • 6 stappen om te blokkeren in volleybal
  • 1. Voetenwerk
  • 2. Voetenwerkpatronen:
  • 3. Gebruik je ogen
  • 4. Interpretatie:
  • 5. Bekijk de locatie van de set
  • 6. Heb GEWELDIGE handen
 • FAQ
 • Conclusie

Wat is blok in volleybal

Dit artikel is bedoeld om dieper in te gaan op de vaardigheid vanblokkeren.Elke blokcomponent kan worden opgesplitst in minisets met verschillende vaardigheden. Om een ​​goede blokker te zijn, zul je al deze dingen goed doen. Als je je blokkering wilt verbeteren, probeer dan de vaardigheden te kiezen waar je het minst vertrouwen in hebt en werk daar eerst aan. Zoals altijd is mijn eerste aanbeveling om ervoor te zorgen dat je basis sterk is, omhoog werken vanaf voetenwerk is de gemakkelijkste en naar mijn mening de beste manier om ervoor te zorgen dat je consistent genoeg bent om aan de andere vaardigheden te werken.

(Video) Webinar: Tendensen in het damesvolleybal

Volleybal blokkeren (6 belangrijke stappen) - VolleyGuide (1)

6 stappen om te blokkeren in volleybal

1. Voetenwerk

Zoals je zult merken is voetenwerk naar mijn mening een BASIS van volleybal. De meeste volleybalvaardigheden beginnen met stevig voetenwerk. Het is hoe je blokkeert, aanvalt, verdedigt, plaatst en serveert. Aandacht besteden aan hoe je voeten op het veld bewegen, is een geweldige plek om je volleybalavontuur te beginnen. Door goed voetenwerk te leren, blijf je consistent door variabelen te verminderen en ten tweede helpt het je om je lichaam te beheersen; of hoe efficiënt je beweegt op de baan en het algehele bewustzijn van de baan.

Laten we het hebben over verschillende soorten blokken en wat ze nodig hebben; een één-twee stap, een driestaps crossover en een snelle driestaps. We zullen in dit artikel alleen de eerste twee bespreken. Houd er rekening mee dat de stijl van blokkeren die u met uw team doet, kan variëren; maar mannen- en vrouwenteams over de hele wereld gebruiken beide swingblokkering. Ik ben het eens met deze methode omdat het gemakkelijk te leren is (vergelijkbare stappen voor een aanpak) en effectief is. Je zult zien dat swing blocking wordt gebruikt op het hoogste niveau van volleybal.

2.voetenwerkpatronen:

Een één-twee stap vereist eigenlijk niet dat je de richting van je lichaam helemaal verandert. Dit is een kleine aanpassing vanuit je startpositie. Opgemerkt moet worden dat de startposities voor het blokkeren verschillen per team en de tegenstanders waar je tegen speelt. Je voetenwerk hoeft niet te veranderen voor de aanpassingen in je startpositie, alleen de lengte van je stappen. Middenblokkers gebruiken ALTIJD een één-twee stappenpatroon. Kortom, het is de snelste en beste voor last-minute aanpassingen aan het blokkeren.

Een driestaps crossover-blokkerende beweging is echt waar je armzwaai in het spel komt. Je eerste stap brengt je in de richting van de set en opent je lichaam loodrecht op het net. De tweede stap van deze aanpak zou moeten zijn om u naar de plek te brengen waar u moet zijn. Je derde en laatste stap vertraagt ​​je, waardoor je momentum niet meer horizontaal naar verticaal beweegt. Als je deze blokbeweging als een benadering beschouwt, zal het gemakkelijker zijn om voet aan de grond te krijgen. In de overige secties zal ik dieper ingaan op voetenwerk.

3. Gebruik je ogen

Hoe nauwkeurig en snel je een set leest, is de belangrijkste bepalende factor voor hoe goed je blokkeert. Je focus kan de bal zijn - maar de bal gaat alleen waar hij moet vanwege KRACHT en HOEKEN. Ik raad aan om zo weinig mogelijk tijd aan de bal en meer tijd aan de spelers te besteden. Ze zullen je tenslotte laten zien waar ze het neerzetten; de bal handelt niet uit vrije wil!

Gebruik deze reeks: Ball-Setter-Ball-Hitter

Dit is gewoon het beste patroon om je ogen te trainen om naar binnen te bewegen. Opgemerkt moet worden dat de tijd die aan elk van deze aspecten wordt besteed NIET gelijk is - het zou meer moeten zijn als:

Bal – S E T T E R – bal – H I T T E R

(Video) Video Matt van Wezel: hoe geef je een aantrekkelijke training?

De bal kan en zal niet van richting veranderen tenzij er op wordt ingegrepen. Het zijn de spelers die bepalen waar JIJ heen moet. Een setter zal tenslotte ALTIJD de bal halen en hetzelfde geldt voor de slagman. Omzeil het zien van de hele boog van de bal en focus op de dingen die vervolgens van richting zullen veranderen.

4. Interpretatie:

Elke speler voegt informatie toe over de bal die je gaat blokkeren. Als de ontvanger op hun hielen zit, platform evenwijdig aan de grond... waar zal de bal waarschijnlijk heen gaan? Recht omhoog in de lucht. Als de speler naar voren duikt om een ​​krachtige service te nemen, zijn platform in een hoek van 45 graden met de vloer... waar kan deze bal dan heen? Blokkers moeten eerst bepalen of de bal terugkomt over het net. De volleybal beweegt op basis van HOEK en KRACHT. Het eerste contact van je tegenstander geeft een ongelooflijke hoeveelheid informatie om te verwerken.

Een perfecte pass vereist extreme focus en een ZEER snelle overgang naar het kijken naar de setter. Omgekeerd geeft een pass van het net je meer tijd en elimineert het de meeste teamopties om een ​​middenaanval uit te voeren. Als je eenmaal een idee hebt van waar de ontvangst naartoe moet, kijk dan naar de setter. De setter zal hoe dan ook zijn best doen om bij die bal te komen - let daarbij op hun lichaamshouding.

De lichaamspositie van de setter zal je vertellen welk deel van de baan je gaat blokkeren. Let op waar ze de bal nemen ten opzichte van hun lichaam. Onthoud - voor een perfecte pass moet je meer tijd besteden aan het analyseren van de lichaamspositie van de setter. Het IS NIET genoeg om simpelweg naar de setter in het algemeen te kijken - wees specifiek. Hoe zien hun handen eruit als ze naar de pinnen duwen? Hoe ver is de bal boven je hoofd als ze terugzetten? Elke setter is anders en elke set is een leermoment voor jou. Geef je over aan de informatie die ze je geven op basis van hun lichaamshouding.

Nadat je de richting hebt gezien waar de setter de bal naartoe duwt, kijk eens naar de specifieke boog van de bal. Is het super gebogen en hoog? Is het snel en laag over de bovenkant van het net? Zodra je eenideevan hoe snel en het algemene pad van de bal, richt je blik op de slagman.

5. Bekijk de locatie van de set

Tot slot, en vooral, bekijk de locatie van de set, maar interpreteer de lichaamslijn van je aanvaller. Bij sommige teams moet je "heads-up", "rechterhand" of "linkerhand" nemen. Een aanvaller die beter is in het raken van de lijn zal waarschijnlijk een "heads-up" blok zijn. Dit betekent dat wanneer je stappen zet om te blokkeren, je hoofd AAN de bal moet zijn. Hetzelfde principe is van toepassing op wat rechter- of linkerhand op de bal betekent. De lichaamslijn van een aanvaller is het beste bewijs voor waar ze de bal zullen raken. Een lage, strakke en inside-set beperkt de buitenkant echt tot het kantelen van de bal of het hard voorzetten. Evenzo beperkt een brede set de aanvaller ook. Als je de richting van de set vroeg ziet en je aanvaller in de gaten houdt, zul je veel succes hebben om een ​​geweldige blocker te worden.

6. Heb GEWELDIGE handen

In de correctiepositie zijn is uiteraard het belangrijkste, maar het is nog steeds mogelijk om in een geweldige positie te verkeren om te blokkeren en slechte handen te hebben. Ze moeten groot en open zijn en de duimen moeten naar het plafond reiken. Kijk hoe je handen over het net komen, kijk naar de achterkant ervan. Als je een pinblocker bent, zorg er dan voor dat je handen iets naar binnen zijn gericht naar de baan.

Onthoud dat de bal HOEKEN kent en dat de HOEK waarin je je handen houdt, bepaalt waar de bal naartoe gaat nadat je ze hebt aangeraakt. Dit is een cruciaal detail.

(Video) STRAF | Volledige Film | Ondertiteling Nederlands

Een goede tip die ik graag aan swingblockers vertel als ze laat over het net komen, is om de armzwaai te verkorten. U kunt dit doen door uw ellebooghoek aan te passen zodat uw handen dichter bij uw heupen dan bij uw knieën blijven (zoals u zou doen als u zou aanvallen). Gooi vervolgens de ellebogen naar achteren, breng je handen dichter bij je gezicht en duw ze zo lang mogelijk over het net. Door uw armen dichter bij uw lichaam te houden, kunnen ze sneller over het net komen.

Controleer jezelf na elk blok, heb je de achterkant van je handen gezien? Hoewel dit geen absolute regel is, zul je mannen zien die "blind blokkeren" waar ze hun hoofd stoppen; onthoud dat dit een geweldig hulpmiddel is om in de praktijk te implementeren terwijl je nog aan het leren bent. Spelers zijn alleen effectieve blindblockers als ze WETEN dat ze goede handen hebben en in de juiste positie zijn om te blocken.

FAQ

Hoe blokkeer je een volleybalvoor beginners?

Voor beginners is het essentieel om recht te leren springen en met je handen over het net te reiken. Handen moeten wijdverspreid zijn om het grootst mogelijke platform te maken. Wanneer u bij het net staat (voordat u springt), moet uw startpositie zijn met de handen voor uw gezicht om te voorkomen dat u te laat in het blok komt of het net raakt. En focus op timing.

(Video) Armored Core Lore: The Story of Armored Core V

Wat is de beste handpositie bij het blokkeren?

De beste handpositie bij het blokkeren is om ze wijd te houden en stevig vast te houden; ze mogen niet zacht zijn. Maak een lichte hoek met je handen naar het midden van de baan om blokkades te voorkomen.

Wie zet het blok in volleybal?

De vleugelspelers zijn degenen die het blok zetten. Ze kunnen de lijn open laten of sluiten. De taak van de middelste blokker is om verbinding te maken met het blok en een dubbel blok te maken.

Telt een blok als een aanraking?

(Video) Remote Viewing the Past & Future | Stephan Schwartz

Het blok telt niet als een aanraking. Als de bal van het blok stuitert en nog steeds in het spel is, kan het team zoals gewoonlijk drie keer aanraken.

Conclusie

Blokkeren is een essentieel onderdeel vanleren bij volleybalen het eerste obstakel waarmee de tegenstander te maken krijgt. Bij een goede opstelling van het blok is het voor de verdediging veel gemakkelijker om de juiste formatie op te zetten. Breekpunten zijn degenen die ervoor zorgen dat je het spel wint; bovendien kan het hebben van een geweldige blokkering en verdediging een enorm mentaal voordeel geven en de kans op het winnen van het spel vergroten. Onthoud: om een ​​blok te maken, moeten uw handen strak en wijdverspreid zijn, recht blijven, niet vliegen en stijf zijn; je kunt er zeker van zijn dat je nog veel meer blokken krijgt. Voel je vrij om je mening te geven over blokkeren in volleybal; we horen ze graag.

Videos

1. NYC High Line & Hudson River Walk - 4K with Captions
(Prowalk Tours)
2. The Open Road | Critical Role: THE MIGHTY NEIN | Episode 5
(Geek & Sundry)
3. EVERY New Bullet Journal Layout I’ve Ever Used 💜
(JashiiCorrin)
4. TicWatch PRO 3 ULTRA GPS: Things To Know // How Accurate Is It?
(Family Pop TV)
5. Tame the Spin - Coaching Sessions - PabloSaurus - Basic Strokes
(Alex TT Barcelona)
6. What the Detroit Lions Learned at the 2023 NFL Combine | Detroit Lions Podcast
(Detroit Lions Podcast)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Fr. Dewey Fisher

Last Updated: 02/10/2023

Views: 5469

Rating: 4.1 / 5 (42 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Fr. Dewey Fisher

Birthday: 1993-03-26

Address: 917 Hyun Views, Rogahnmouth, KY 91013-8827

Phone: +5938540192553

Job: Administration Developer

Hobby: Embroidery, Horseback riding, Juggling, Urban exploration, Skiing, Cycling, Handball

Introduction: My name is Fr. Dewey Fisher, I am a powerful, open, faithful, combative, spotless, faithful, fair person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.